Materi, Soal dan Contoh Dialog Partings (Perpisahan)

Diposting pada

Materi, Soal dan Contoh Dialog Partings (Perpisahan).

Jika sebelumnya kita sudah belajar tentang bagaimana cara menyapa seseorang atau how to greet someone. Maka sekarang kita akan belajar tentang bagaimana cara berpamitan atau berpisah dengan seseorang dalam bahasa inggris. Ucapan berpamitan dalam bahasa Inggris disebut juga dengan Leave Taking. Biasanya jika kita akan berpisah dengan seseorang maka kita akan mengucapkan good bye, see you later, ataupun see you next time. Nah, dengan mempelajari leave taking ini akan membantu kita untuk dapat berpamitan dengan baik dan benar dengan orang-orang di sekitar kita.
Berikut adalah contoh kalimat leave taking beserta bagaimana cara menjawabnya:
Leave Takings:
  • Good bye. (Selamat tinggal)
  • Bye-bye / Bye / Cheerio (Dadah / daah)
  • See you tomorrow (Sampai jumpa besok)
  • Sorry, I have to go now. (Maaf, aku harus pergi sekarang)
  • I’ll talk to you later. (aku akan bicara denganmu nanti)
  • It’s been nice talking to you. (Senang bisa berbicara denganmu)
Responses 
  • Good bye (Selamat tinggal)
  • Yes of course. See you. (Ya, tentu saja, sampai jumpa lagi)
  • Sure, see you later. (Tentu saja, sampai jumpa nanti)
  • Take care. (Hati-hati)
  • Keep in touch. (Tetap terhubung)
  • See you at school. (Sampai jumpa di sekolah)
Perhatikan contoh beberapa dialog di bawah ini:
 
Contoh Dialog Leave Taking 1:
Ardi     : Hello Dika. Good afternoon. (Halo Dika. Selamat siang)
Dika    : Good afternoon Ardi. Where are you going? (Selamat siang Ardi. Kamu mau kemana?)
Ardi     : I’m going to the bookstore. Would you like to accompany me? (Aku mau pergi ke toko buku. Maukah kamu menemaniku?)
Dika    : No, Sorry. I have to go home right now. (Tidak, Maaf aku harus pulang ke rumah sekarang juga)
Ardi     : Oh, okay. Good bye. (Oh, baiklah. Selamat tinggal)
Dika    : Good bye Ardi. (Selamat tinggal Ardi)
Contoh Dialog Leave Taking 2:
Sandi   : Hi Titin, good morning. (Hai Titin, selamat pagi)
Titin     : Good morning Sandi, will you come to the swimming pool after school? (Selamat pagi Sandi, apakah kamu akan datang ke kolam renang setelah jam sekolah?)
Sandi   : Yes I will. How about you? (Ya aku akan. Bagaimana denganmu?)
Titin     : I’ll come with you. (Aku akan datang bersamamu)
Sandi   : Okay then. I’ll call you when the class is over. (Baiklah, aku akan menelponmu setelah kelas berakhir)
Titin     : Good, See you later. (Bagus, Sampai jumpa nanti)
Sandi   : See you. (Sampai jumpa)
 
Contoh Dialog Leave Taking 3:
*In the airport* (*di bandara*)
Hana    : Vika? Is that you? (Vika? Apakah itu kamu?)
Vika    : Yes I am. You was my classmate Hana in highschool right? Long time no see, how are you? (Iya ini aku. Kamu teman sekolahku dulu saat SMA kan? Lama tida berjumpa. Apa kabarmu?)
Hana    : I’m fine thank you. Where are you going Vika? (Aku baik-baik saja, terimakasih. Kamu mau pergi kemana Vika?)
Vika    : I’m traveling to South Korea for vacation. (Aku akan pergi ke Korea Selatan untuk berlibur)
Hana    : Wow, that’s awesome. How long you been there? (Wow, itu luar biasa. Berapa lama kau berada disana?)
Vika    : Only one week. And how about you? Where are you going? (Hanya seminggu dan bagaimana denganmu? Kemana kamu akan pergi?)
Hana    : I’m going to see my mother in Yogyakarta. (Aku akan menemui Ibuku di Yogyakarta)
Vika    : Please send my best regards to your mother. (Tolong sampaikan salamku untuk Ibumu)
Hana    : Sure. (Tentu saja)
Vika    : I think it is a call for my departure. I will get in first and please keep in touch. (Sepertinya itu panggilan untuk keberangkatanku. Aku akan masuk duluan ya, dan tolong untuk tetap terhubung)
Hana    : Of course Vika, please take care. (Tentu saja Vika, hati hati ya)
Vika    : Yes, you too. (Iya, kamu juga)

Soal Latihan Bahasa Inggris Kelas X mengenai Leave Taking

Read carefully and choose the correct answer between A, B, C, D, and E.
The text below is for questions number 3 – 4
Rina : (1)……, sir.
Teacher: Good morning, Rina. (2)…….. ?
Rina : I’m very well, thank you.
Teacher: What are you doing here in the hospital?
Lusi : I am going to visit my neighbor. She has just delivered a baby.
Teacher: I see. Are you alone?
Lusi : No, I’m with my Mom. There she comes. I’m sorry, I have to go now.(3)…………, sir.
Teacher: Good bye, Rina. (4)……………..
Rina : See you.

1. a. Good afternoon
b. Good night
c. Good morning
d. Good bye
e. Nice to meet you.

2. a. How are you
b. I am fine thank you
c. Good morning
d. Nice to meet you
e. Good bye

3. a. Good bye.
b. How are you
c. Good Morning
d. Nice to meet you
e. See you tomorrow

4. a. Good bye
b. Good morning
c. Nice to meet you
d. See you later at school
e. Where are you going

5. Which one in the following is the expression of leave-taking?
a. We have had a wonderful time.
b. How do you do?
c. How are you today?
d. I am sorry, I have to leave now.
e. I’m fine thanks.

6. Grace : I’m afraid, I’ll have to go now.
Sinta : Yes, good night, Sinta
Grace : Good night, see you tomorrow.
The underlined words means that Sinta wanted to ………. Grace
a. Invite
b. Leave
c. Introduce
d. Greet
e. Hit

7. Before Widi goes to school in the morning, what she says to her parent?
a. Chase my way.
b. Go away.
c. Just go.
d. Cheerio.
e. Please leave.

8. Teacher : I think that’s all for today, any question?
Students : No Miss.
Teacher : Alright, then see you tomorrow class!
The underlined words expresses……
a. Congratulation.
b. Apologizing.
c. Leave taking.
d. Greeting.
e. Thanking.

9. You are sending a friend off at the airport.he is going on a holiday. Just before she boards the plane, you say to her……
a. Have a safe journey.
b. Drive carefully.
c. I am fine.
d. Good job.
e. Do not come again.

10. Your friend will go to Jakarta for one month by bus. Just before he leave you say to him…..
a. Don’t come back
b. Go away
c. Have a safe flight
d. See you later.
e. Nice to meet you.

Kunci Jawaban:
1. C
2. A
3. A
4. D
5. D
6. B
7. D
8. C
9. A
10. D

Gambar Gravatar
Tips Belajar bahasa inggris dengan mudah dan cepat

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *