Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 dan Jawaban

Diposting pada

Contoh soal bahasa inggris kelas x semester 1 kurikulum 2013 beserta jawabannya.

Soal Kelas X ini tentang pronouns, expressions of giving compliment, expresson of congratulations.

Berikut, contoh soal PG Bahasa Inggris kelas 10 semester ganjil dengan jawabannya, dan dilengkapi dengan pembahasan soalnya, untuk siswa/i SMA/MA/SMK/MAK.

Chose the best answr by crossing (x) a,b, c, d, or e!

My sister… (1) to cook.  … (2) always has brilliant ideas for my lunch every day. … (3) cooks oxtail soup for today. I invite my freinds to our house to taste this soup. … (4) love it so much and tell … (5) sister to open a restaurant because they think many people will like this soup and she will make much money from …(6).

1. a. Lvoe
b. love
c. loving
d. loves
e. loven
Jawaban: d
Pembahasan: Kata kerja untuk subjek orang ketuga tunggal ditambah s/es

2. a. He
b. She
c. They
d. I
e. We
Jawaban: b
Pembahasan:  menggantikan “my sister” di kalimat sebelumnya

3. a. We
b. Them
c. Us
d. She
e. It
Jawaban: d
Pembahasan:  menggantikan “my sister” di kalimat sebelumnya

4. a. He
b. She
c. Them
d. They
e. It
Jawaban: d
Pembahasan:  menggantikan “my freinds” di kalimat sebelumnya

5. a. his
b. their
c. hers
d. my
e. mine
Jawaban: d
Pembahasan: untuk menunjukkan bahwa yang memasak adalah kakak dari penulis

6. a. it
b. its
c. them
d. it’s
e. her
Jawaban: a

Pembahasan:untuk menggantikan “oxtail soup” dalam pembahasan

This dialogi is for questions no 7-9

Lisa : “Hello, Sally, Have you read the announcement?”
Sally: “About what?”
Lisa : “I have jus told by Eric via SMS that you had passed the National Examination.
Sally : “Oh, really?”
Lisa : “Yes, you may read the SMS yourself, here you are.”
Sally : “Wow, thank you so much for telling me.”
Lisa : “Don’t mention it. I …. (7)”
Sally : “ … (8) for saying so.”
Lisa : “…(9). So, where will you continue your study?”
Sally : “I still have no idea yet.”

7. a. congratulate on your graduation
b. congratulate on your achievement
c. am sorry to hear that
d. am so proud of you
e. like it
Jawaban: d
Pembahasan: sebagai ekspresi bahwa Lisa bangga terhadap Sally.

8. a. Don’t
b. Thank you very much
c. I’m happy
d. I’m really happy
e. I’m very proud
Jawaban: b
Pembahasan:mengucapkan terima kasih atas pujian dari Lisa

9. a. Okay
b. You’re welcome
c. Of Course
d. Yes, I do
e. Good Luck
Jawaban: b
Pembahasan: tanggapan ucapan terima kasih yang diucapakn oleh Sally

10. is – fragrance – jasmine – the – hers – white
What is the correct arragement of the wrods above?
a. The white jasmine fragrance i shers.
b. White jasmine fragrance is the hers.
c. The fragrance white jasmine is hers
d. The hers is white jasmine fragrance
e. The fragrance is white jasmine hers
Jawaban: a
Pembahasan:kata sifat digunakan sebelum penggunaan kata benda dalam kalimat. Maka, the white jasmine fragrance is hers adalah kalimat yang urutannya benar.

11. rose – red – it’s – a – beautiful
What is the corret arragement of the words baove?
a. A red rose it’s beautiful
b. It’s a beautiful rose red
c. It’s a beatiful red rose
d. A beautiful it’s red rose
e. A rose it’s beautiful red
Jawaban: c
Pembahasan: Kata sifat digunakan sebelum penggunaan kata benda dalam kalimat. Maka, it’s a beautiful red rose aalah urutan kalimat yang benar.

12. new – that – Japanese – belongs – car – to – director – the – black – expensive
What is the correct arragement of the words above?
a. That black new expensive Japanese car belongs to the director
b. That Japanese car new expensive black belongs to the director
c. That new Japanese black car expensive belongs to the director
d. That expensive new black Japanese car belongs to the director
e. That new black expensive Japanese car belongs to the director
Jawaban: d
Pembahasan: Kata sifat digunakan sebelum penggunaan kata benda dalam sebuah kalimat (diawali dengan opinion adjective ‘expensive’ lalu diikuti oleh fact adjective, ‘new’, ‘black’, ‘Japanese’). Maka, That expensive new black Japanese car adalah urutan kalimat yang benar.

13. bag – belongs – , – Harry – little – my – to – brother – the – blue – sleeping – small
What is the correct arragement of the words above?
a. The small blue bag belongs to my little sleeping brother, Harry
b. The little blue sleeping bag belongs to my small brother, Harry
c. The small blue sleeping bag belongs to my little brother, Harry
d. The blue small sleeping bag belongs to my little brother, Harry
e. The sleeping bag small blue belongs to my little brother, Harry
Jawaban: c

Pembahasan: kata sifat digunakan sebelum penggunaan kata benda dalam sebuah kalimat (diawali dengan opinion adjective ‘small’ lalu diikuti oleh fact adjective ‘blue’). Maka, The small blue sleeping bag belongs to my little brother, Harry adalah urutan kalimat yang benar

This dialog is for questions no. 14-17.

Shinta : “I heard you won the first prize for your short stroy. …. (14)”
Wulan : “ … (15).”
Shinta : “As your freind I’m … (16).”
Wulan : “Thank you.”
Shinta : “You deserve it because it’s a very good story.”
Wulan : “… (17)”

14. a. Congratulations!
b. Thank you
c. Very produd of you
d. Really!
e. What are you doing?
Jawaban: a
Pembahasan: mengucapkan selamat atas keberhasilan Wulan

15. a. Very proud of you
b. Congratulations
c. Thank you
d. That’s a pity
e. I’m very proud of you
Jawaban: c
Pembahasan: Mengucapkan terima kasih atas ucapan selamat dari Shinta.

16. a. very proud of you
b. thanks
c. thank you very much
d. really
e. sure
Jawaban: a
Pembahasan: mengatakan bahwa Shinta bangga terhadap pencapaian keberhasilan Wulan.

17. a. Really?
b. Of course
c. Thank you
d. Sure
e. No problem
Jawaban: c
Pembahasan: mengucapkan terima kasih untuk kedua kalinya karena Shinta memuji Wulan kembali.

18. The following sentences are expression of congratulation, except….
a. please accept my warm congratulation
b. I congratulate you on your success
c. I’m sorry to hear that
d. congratulations!
e. well done, congratulations for you
Jawaban: c
Pembahasan: ungkapan I’m sorry to hear that diucapkan ketika seseorang mengalami musibah atau hal yang tidak menyenangkan.

19. The following sentences are responses of congratulation, except….
a. thank you
b. thank you very much
c. it was really nothing
d. it’s nice of you to say so
e. no problem
Jawaban: e
Pembahasan: Ungkapan no problem diucapkan ketika seseorang membalas ucapan terima kasih dari orang lain.

20. Which statement is true?
a. Congratulation is the act of expressing joy or acknowledgement, as for achievement
b. Congratulation is the feeling of being grateful
c. Congratulation is something that you sayor do to greet
d. Congratulation is the feeling of being sorry for somebody
e. Congratulation is an arragement, a promise
Jawaban: a
Pembahasan: penjelasan opsi a merupakan pengertian yang benar

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 dan Jawaban

Soal Essay tentang tentang pronouns, expressions of giving compliment, expresson of congratulations.

Complete the sentences with words in the box!

1. Hey, you look…..
Jawaban: beatiful

2. ….. , you look great in the red shirt!
Jawaban: wow

3. Wow, Seita! That’a …. nice jacket.
Jawaban: very

4. You are …… at your job
Jawaban: great

5. Paul, your’e an …. waiter
Jawaban: impressive

6. Oh, it’s …. ! it’s perfect!

 

Jawaban: excellent

7. Hi! Your sister looked ….
Jawaban: gorgeous

8. That’s an ….. hairstyle
Jawaban: incredible

9. So, Sarah Smith, you are …..
Jawaban: amazing

10. Oh, Goodness! That is …. good!
Jawaban: pretty

Study the following dialog carefully, then answer the questions!

Mandy and Ellen are sitting around in front of their school cafeteria.
Mandy : “I didn’t watch TV lat night. What was the result of the Indonesian Idol singing contest last night? Who was eliminated?”
Ellen : “Well, as a whole, all the contestans were good, their voices and stage performances. Judika had to be elimanted from the show.”
Mandy : “What about Mike Mohede, did he sing well?”
Ellen : “Oh, Mike Mohede, how marvelous he is. I’m very proud of him. He could sing very well.”
Mandy: “Oh, what a pity I am. I didn’t watch them.”

Questions.

11. How many people are there in the conversation?
Jawaban: two

12. Who are they?
Jawaban: Mandy and Ellen

13. What are they talking about?
Jawaban: The result of Indonesian Idol

14. Where does the conversation take place?
Jawaban: In front of their school cafeteria

15. What did Ellen say to express her pride of Mike Mohede?
Jawaban: ‘How marvelous he is’

Complete the text with the words or phrases provided!

…..Sukuh (16)
Candi Sukuh is a ….. (17) and mysterious template since it has the differences in mood and …. (18) compare with the templates elsewhere in Java. It …. (19) from the 15th or 16th century and has a …. (20) Inca look. Built on the …. (21) of Mount Lawu about 910 metres above the sea level.
To get there, take public transporation ….(22) Surakarta (36 kms away) or Karanganyar for Tawangmangu and ….. (23) at Karangpandan.  From Karangpandan, catch a minibus to Candi Sukuh.
On market days, the minibus stops right beside the temple but on the other days, it needs a little walk to the …. (24). Going up further from the Candi Sukuh sites about 1.500 metress above sea level, you can also visit Candi Cetho (built in 15th century). …… (25), it is similiar with the Candi Sukuh

Source: Adapted from “Guide to central Java p. 26 Central Java board of tourism”

slope        leaving        stop over    site        architecturally
candi        primitive    archicture    dates        strange

Jawaban:
16. Candi
17. Primitive
18. Architecture
19. Dates
20. Strange
21. Slope
22. Leaving

23. Stopover
24. Site
25. Architecturally

Read the text below, then answer the questions!

Sydney is probably the most easily recognize  city in Australia. With iconic features, such as the Opera House and the famous Sydney Harbour Bridge, sometimes it is called the “coathanger”. Sydney is the larges city in Australia.
It has approximately five million inhabitans. The suburbs of Sydney can be found on both sides of the magnificent harbour. Fantastic ocean beaches, such as Bondi and Manly are close to the city center.
Other highlight is the Taronga Zoo which is one of the world’s truly great zoos. Taronga Zoo was officially opened on 7 October 1916 and is located on the shores of Sydney Harbour. It is a great favorite of Aussie famillies and tourists. The Olympic Games were held in 2000, 44 years after they were held in Melbourne. Sydney is the headquarters of the Australian Rugby League.

Questions:
26. Mention two icons that are identical with Sydney!
Jawaban:  Opera House and Sydney Harbour Bridge

27. How many citizens are there in Sydney?
Jawaban: 5 Million

28. What is the largest city in Australia?
Jawaban:  Sydney

29. When was Taronga Zoo was officilay opened?
Jawaban:  7 October 1916

30. Where is the location of the zoo?
Jawaban: On the shores of Sydnes Harbour

31. Has Olympic Games ever held in Sydney?
Jawaban: Yes, it has

32. When was the Olympic Games held?
Jawaban: In 2000

33. What are the names of the beaches which are close to Sydney?
Jawaban: Bondi and Manly Beach

34. Where can we find the suburbs of Sydney?
Jawaban: On both sides of the magnificent harbor

35. What can you tell about Sydney?
Jawaban: Sydney is the larges city in Australia.
It has approximately five million inhabitans. The suburbs of Sydney can be found on both sides of the magnificent harbour. Fantastic ocean beaches, such as Bondi and Manly are close to the city center. Other highlight is the Taronga Zoo which is one of the world’s truly great zoos.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *